Dode Papegaaiduiker

Dode papegaaiduiker op de dijk van Den Helder

Door de stormen van de laatste week zijn een aantal papegaaiduikers (Fratercula arctica) uit de koers geraakt. Deze spoelde levenloos aan op de dijk bij Den Helder. Een andere soortgenoot leefde nog toen deze gevonden werd maar overleed later op weg naar het plaatselijke vogelasiel.
De afgelopen twintig jaar zijn er twee eerdere meldingen van papegaaiduikers in deze omgeving geweest.

Gekraagde Aardster

Groepje gekraagde aardsterren

Nou moe, ik dacht dat die gekraagde aardsterren (Geastrum triplex) zo bijzonder waren. Ze staan gewoon bij mij in de tuin naast de plastic speciekuipvijver!

Meer Meriansborstel

Meriansborstel

Gezien de vele reacties op de rups van de meriansborstel (Calliteara pudibunda) kan ik niet achterblijven. Ook ik vond zo’n kleurrijke rups wandelend over een binnenweg, waarschijnlijk op zoek naar een plek om zich te verpoppen.

Hongerwesp

Hongerwesp

Dit is Gasteruption assectator, een hongerwesp. Gezien haar uiterlijk een passende naam voor deze groep sluipwespen zou ik zeggen, maar niet alleen daarom.
Hongerwespen zijn parasitaire wespen, dat wil zeggen dat ze zelf geen nest maken, maar dat ze gebruik maken van de nesten van andere insecten, in dit geval solitaire bijen- of wespensoorten.
De hongerwesp legt in een broedcel een eitje op een larve van haar gastheer, het eitje komt uit en de larve eet de bijen- of wespenlarve op. Meestal is dit nog niet voldoende (honger!) en gaat de larve op zoek naar nog een slachtoffer in de naastgelegen broedcel. Na deze ook verorberd te hebben verpopt de larve in de broedcel om het volgend seizoen uit te vliegen.

Mariabeeldje of toch niet?

Maria of toch Sneeuwwitje?

Dit plastic Mariabeeldje heb ik gevonden in een bos in Zuid-Limburg. Lijkt me eigenlijk meer een Sneeuwwitjebeeldje voor in de tuin, maar gezien de kaars die er bij geplaatst is lijkt ze multifunctioneel inzetbaar.
Ik heb beter weer gevraagd. Misschien helpt het…

Korte Smalboktor

Korte smalboktor

In mei en juni kun je deze korte smalboktor (Pachytodes cerambyciformis) aantreffen in bosgebieden in het oosten van het land. De larve leeft in de wortels van diverse loof- en naaldbomen zoals eik, els, berk, paardenkastanje, spar en den.

Echte Kamille

Echte kamille

Misschien kunnen deze bloemen van de echte kamille (Matricaria recutita) u in deze tijd van beursmalaise, economische crisis en alsof het nog niet genoeg is, waardeloos zomerweer nog enigszins opvrolijken.

Sterkte allemaal …

Groene Zandloopkever 2

Groene zandloopkever

… vervolg van 30 juli.

Op deze foto kun je de enorme kaken van de groene zandloopkever (Cicindela campestris) bewonderen. Deze kaken komen goed van pas bij het in stukken knippen van hun prooi. Na verteringssappen te hebben ingespoten wordt de inhoud vervolgens leeggezogen. Tot de prooi van deze zandloopkever behoren onder andere mieren, spinnen, vliegen en muggen.
Let ook eens op de bolle ogen en de voor de ogen geplaatste antennen.

Groene Zandloopkever

Groene zandloopkever

En ja hoor, hij is er ook in een groene uitvoering, de groene zandloopkever (Cicindela campestris).

Wordt vervolgd

Bastaardzandloopkever 2

Bastaardzandloopkever

… vervolg van 16 juli.

Nou vooruit dan maar. Doe ik er ook nog een bovenaanzicht van de bastaardzandloopkever (Cicindela hybrida) bij.