Papiervisje

Een papiervisje in de wasbak

Een papiervisje in de wasbak

Toen ik ’s morgens vroeg op mijn werk het licht aandeed zag ik opeens een, wat ik toen nog dacht, zilvervisje rennen. Daar het aanbod van fotografische onderwerpen voor mij in dit jaargetijde wat mager is heb het dier meteen in een potje gestopt en meegenomen naar huis.
Na het fotograferen de insectengids er bij gepakt. Het bleek al snel dat het niet om een zilvervisje ging, maar wat dan? Een papiervisje? Er blijken op het internet niet veel goede foto’s beschikbaar van het papiervisje en ook de omschrijvingen van het beestje spreken elkaar vaak tegen. Uiteindelijk vond ik toch een Amerikaanse site met goede foto’s.
Het gaat dus inderdaad om een Papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum). Papiervisjes zijn vrij primitieve vleugelloze insecten van ongeveer twee centimeter lang die leven tussen boeken en papieren. Ze voeden zich met cellulose, een stof die veel voorkomt in papier. Ze kunnen daarom grote schade aan richten in boekenkasten. Bij grote concentraties van het papiervisje kunnen de schilfers van de larven gezondheidsproblemen zoals benauwdheid veroorzaken.

Comments are closed.