Urntjeswesp 5

Met alg is het nest gecamoufleerd

Met alg is het nest gecamoufleerd

vervolg van 13 september.

Wie nu denkt dat de urntjeswesp Eumenes papillarius klaar is met haar nest heeft het mis. Om het nest te camoufleren bedekt de wesp het nest met wat alg. Na enige dagen is het nest bijna niet meer zichtbaar tussen de korstmossen van de steen.
Nu maar hopen dat het volgend jaar een nieuwe generatie Eumenes papillarius gezond het nest verlaat.

3 comments to Urntjeswesp 5

 • Leuke site heb je Bert. Ik zie dat je er ook regelmatig dingen bijzet en dat zorg voor een lekker overzicht van het verloop in de natuur. Ja ook de aardappelbovisten zijn er weer.

  Groetjes uit Gouda
  Peter

 • Ann

  voor het vierde jaar komen twee wespen een nestje maken in een vetplantje in pot.
  1 ervan komt steeds met een groen blaadje van een plant tussen poten aanvliegen en gaat waarschijnlijkde kinderkamer behangen. Na een paar weken is er 1 bij die een fel oranje achterkant heeft gekregen.
  Ik zou graag willen weten of en wanneer er kleine wespjes uitkomen want het potje staat
  ’s winters ook buiten. verleden jaar heb ik er ook foto’s van gemaakt als er een kwam aanvliegen met een blaadje.

 • Als ik zo je verhaal lees gaat het niet om wespen, maar om behangersbijen. Deze soorten gebruiken stukjes blad om de cellen waar de eitjes in gelegd zijn af te sluiten. De felle oranje achterkant van het ene bijtje is waarschijnlijk stuifmeel dat het diertje tussen de haren van haar achterlijf opslaat. Als de bijtjes klaar zijn met het maken van hun nestjes sterven ze.
  Elk jaar zijn het dus weer nieuwe bijtjes die waarschijnlijk uit hetzelfde potje afkomstig zijn. Dus de potjes gewoon buiten laten staan en de natuur haar werk laten doen.