Larve van een Gaasvlieg

De bewuste larve van een gaasvlieg

De bewuste larve van een gaasvlieg

Een tijdje geleden zat ik lekker buiten van het zonnetje te genieten toen ik een felle prik op mijn voet voelde. Op de bewuste plek liep een klein beestje dat ik in eerste instantie niet thuis kon brengen. Na er wat foto’s van gemaakt te hebben kon ik op het computerscherm de dader wat beter bestuderen. Het bleek te gaan om een larve van een gaasvlieg (Chrysopidae). Op de foto zijn ook de in verhouding enorme kaken te zien waarmee het dier me te lijf was gegaan.
Larven van gaasvliegen leven voornamelijk van bladluizen. Ze eten die niet op, maar zuigen ze leeg. Vaak zijn de larven van gaasvliegen niet als zodanig te herkennen omdat ze hun lichaam camoufleren met stukjes blad of dode bladluizen.
Waarom die larve mij moest hebben begrijp in niet. Ik lijk in de verste verte niet op een luis en leegzuigen is ook geen optie.

3 reacties aanLarve van een Gaasvlieg

 • Leuk die macro van de larf van de gaasvlieg. Ik schiet zelf ook graag macro.

  Groetjes uit de Polder

  Peter

 • vast een heel hongerig exemplaartje šŸ™‚
  misschien wilde hij even de textuur van je huid uitproberen?
  zelf ben ik gehapt door de larve van een aziaatje
  en geloof me….
  ik ben ook geen luisje šŸ˜‰
  prachtige macro!
  en mooi herkenbaar nu de larve zich eens niet gecamoufleerd heeft onder uitwerpselen

 • Edwin

  Ik had hetzelfde en paar dagen geleden. Ik voelde en felle prik op mijn hand en daar zat ie, de larve van de gaasvlieg. Ook ik wist niet wat voor larve dit was en na een foto gemaakt te hebben en op internet gekeken te hebben kwam ik hier uit. Irritant beestje waarvan je prik of beet goed voelt.

  Groet Edwin