Recente reacties

Schietmot Limnephilus Flavicornis

Schietmot Limnephilus flavicornis

Schietmot Limnephilus flavicornis

Schietmotten (Trichoptera) of kokerjuffers is een orde van bijna 6000 insecten, die vrijwel allemaal hun stadium als larve in het water doorbrengen. In Nederland zijn ongeveer 200 soorten bekend. De volwassen insecten zijn veelal bruinachtige, motachtige insecten, die vrij slecht kunnen vliegen. De meeste soorten zijn ’s nachts actief en komen af op verlichte ramen of buitenverlichting.
De larven van schietmotten maken onder water kokers van kleine steentjes of plantendelen die bijeen worden gehouden door zijdedraden. Alleen de kop en poten steken er uit. De kokertjes zijn aan beide uiteinden open en worden naar gelang de larve groter wordt aan de kant van de kop steeds verder vergroot.
Na een tijd verpopt de larve zich in de koker nadat ze deze aan een steen of plant hebben vastgezet.  Zodra te tijd rijp is verlaat het volwassen dier de koker, zwemt naar de oppervlakte en vliegt meteen weg.

Op de foto een volwassen (imago) schietmot Limnephilus flavicornis die tijdens een avondje nachtvlinderen kwam aanvliegen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.