Papiervisje

Papiervisje in de spoelbak.

Papiervisje in de spoelbak.

Ik sta vanmorgen met mijn slaperige kop te ontbijten in de keuken als ik opeens een wezentje zie rennen door de spoelbak. Je denkt dan meteen aan een zilvervisje, dat was het feitelijk ook want het behoort tot de orde van de zilvervisjes (Zygentoma), maar om precies te zijn is het een papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum). Papiervisjes hebben namelijk antennes en staartdraden die langer zijn dan de lengte van hun lichaam en ze zijn ook wat donkerder van kleur.

Het lichaam van een papiervisje is bedekt met blauw-paars gekleurde schubben. Ze kunnen een lengte bereiken van zo’n twee centimeter en zijn aan te treffen tussen boeken en papieren (die van mij had zeker gewoon dorst). Ze voeden zich met organisch materiaal zoals vezels uit papier, kunstvezels uit cellulose en textiel van plantaardige vezels. Ook kleinere soortgenoten staan op het menu. Ze leven dus in een droge omgeving in tegenstelling tot het echte zilvervisje (Lepisma saccharina).

1 reactie opPapiervisje

  • Cindy Cortenbach

    Hoi Bert,

    Ik ben al een uur op het net aan het surfen op zoek naar een beestje wat over het pad in onze tuin kroop. Het lijkt wel een beest uit de oertijd. Het is afgeplat aan de boven en onderkant, heeft geen pootjes, maar kronkelt over het pad. Het heeft een grijze kleur is geschubt en is ovaalvormig. Het beestje is ongeveer 4 centimeter lang en wilde meteen de grond in kronkelen aan de overkant van het pad. Toen mijn dochter het beestje aanraakte verstarde het en hield zich dood. Kun jij me helpen Bert… het leek een beetje op een papiervisje… maar dan zonder pootjes en veel groter… Verder heb ik er foto´s en een filmpje van gemaakt.

    Groetjes, Cindy