Bladpootwants

Bladpootwants

Bladpootwants

Van de week kwam mijn buurman aan de deur met een insect in een plastic potje. In het potje zat een flinke wants, hoewel je een wants eigenlijk in deze tijd van het jaar niet zou verwachten.
Na wat foto’s van het dier gemaakt te hebben wilde ik de wants determineren. De wants had opvallende verbredingen aan de schenen van de achterpoten dus determinatie moest eenvoudig zijn (dacht ik). Mijn insectengids bracht geen uitkomst, ook een Duitse internetsite met Europese wantsensoorten niet. Een tweede internetsite bracht me na wat zoekwerk uiteindelijk wel de oplossing.
Het gaat hier om de bladpootwants (Leptoglossus occidentalis), een wants die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en pas in 2007 voor het eerst in Nederland is waargenomen. In 2008 waren er slechts tien waarnemingen van deze soort en op waarneming.nl telde ik er al 34 in 2009. De soort is dus duidelijk in opmars in Nederland. Opvallend is dat de meeste van deze waarnemingen langs de kust plaatsvinden.
De bladpootwants is een randwants (Coreidae) met een lengte van zo’n twee centimeter en kan goed vliegen. De soort leeft op verschillende soorten naaldbomen, vooral op den en spar, maar in stedelijk gebied ook op ceder en jeneverbes. De wantsen zuigen aan de ontwikkelende zaden en jonge scheuten en kunnen daardoor aanzienlijke schade aanrichten aan de zaadproductie van de waardplant.
De bladpootwants heeft doorgaans één generatie per jaar en overwintert als adult. Ze overwinteren op beschutte plaatsen, onder andere in woningen. Soms in grote groepen omdat ze elkaar aantrekken door de afscheiding van feromonen.

197 comments to Bladpootwants

 • Ed Smol

  Ik heb er ook een gevonden. In Bergen op Zoom tegen het huis aan. Interessant om er iuets meer over te kunnen lezen.Bedankt hiervoor

 • In het klaslokaal van groep 7a van ICBS WormerWieken te Wormer zat een Bladpootwants op het raam op 25 september. Wij hebben lang gezocht en zijn via deze website aan de goede naam van de wants gekomen. Bedankt daarvoor. Het blijkt een nog vrij nieuwe soort in Nederland te zijn. Erg spannend hoor zo’n zoektocht naar een bijzondere soort. We hebben hem nu even in een aquarium gehouden met conifeer takken erbij. Alle kinderen van Groep 7a

 • Geweldig goed gedaan! Jullie worden vast bioloog…

 • Richard

  Vandaag, 14 oktober, een bladpootwants gevonden in Hoofddorp in huis. Het was goed zoeken welk insect het was, leuk dat nu uitgevonden te hebben!

 • De bladpootwantsen zijn populair de laatste dagen! Geven jullie de waarneming wel door aan waarneming.nl?

 • leon

  Ik zat achter de pc toen opeens een kevertje van ongeveer 2 centimeter. Kwam met de schrik vrij dat het geen boktor was en via deze site dus erachter gekomen dat het een bladpootwants is door de verbreding aan de achterpoten. Vindplaats Den Haag bij Kijkduin, 26 oktober.

 • Welkom bij de club, Leon.

 • Andy Joosse

  In de afgelopen 2 weken een stuk of vier bladpootwantsen aangetroffen, we zitten hier in Frankrijk,de Dordogne (Ajat) dus vrij ver van de kust. Mijn ervaring hetzelfde: lijkt een makkelijk te identificeren soort door de verbrede schenen maar in geen van mijn boeken te vinden, zoeken op internet bracht mij bij Bert, Bedankt!

 • Graag gedaan Andy. Ben blij dat iemand nog iets aan mijn bijdrage heeft gehad.

 • HK

  3 weken geleden een bladpootwants aangetroffen in mijn slaapkamer.
  Heb het lieve beestje aan de stofzuiger toevertrouwd. Heb ik nu kans dat er nog meer van die beestjes bij mij thuis zitten?

 • john

  is raar om er een te vinden in huis. dan maar zoeken op het net en info vinden en dan vind je niet veel site,s waar je deze info vind.je weet gelijk of hij schadelijk is en toch prettig om te lezen dat je niet de enige bent.
  bedankt van uit koudekerk a/d rijn [zuid holland]

 • Tom en Lieve

  Wij hebben er ook een gevonden op zolder op onze Kapla. Haarlem. Gelukkig eet hij ons huis niet op. Wie weet wat hij wel eet want op zolder is niets eetbaars te vinden denken we?

 • Tijdens de overwintering eet de wants niet.

 • Marlies

  Ik heb er eentje in m’n kamer gevonden zonet. Ik woon in de binnenstad van Groningen, dus het is mij een raadsel hoe het beest hier terecht is gekomen.

 • Albert

  Vandaag (24-12-10) is er een Bladpootwants (Leptoglossus occidentalis) bij ons in het archief gevonden in Abbenbroek Gem. Bernisse Zuid-Holland
  Ik had hem al eens gezien in het mildenburgsebos te Oostvoorne mee naar huis genomen om hem te detimineren.
  Dat het een wants was was goed te zien aan zijn driehoekje achter zijn kop.
  Allen landen en waterwantsen hebben zo’n driehoek.
  Ik heb hem gemeld bij Telmee.nl

  mvg, Albert

 • karin van eijsden

  Hallo, vanmorgen heb ik een bladpootwants gevonden in de vensterbank, dacht dat ze dood was.
  Bij het optillen bleek er nog een sprankje leven in te zitten!
  Cruella zit nu in een bakje op een stukje appel met een soort spriet in de appel te porren en ziet er een stuk vrolijker uit.
  Hoe kan ik haar laten overwinteren??? Ik hoop dat ze het red.
  In Australie heb ik ook dergelijke wantsen gezien, ze kwam me meteen bekend voor.
  Kan ze evt met de nordmankerstboom mee gekomen zijn?

  groetjes van karin

 • karin van eijsden

  cruella is gevonden in Zoetermeer!

 • Hoi Karin,
  Ze leven inderdaad o.a. op naaldbomen, dus wellicht is het dier met je kerstboom meegekomen. Hoe ze verder overleven tijdens de overwintering weet ik ook niet. Hou me op de hoogte als je meer te weten komt.

 • karin van eijsden

  Cruella is inmiddels een paar dagen hier, en is erg levendig.
  Ze zit iedere dag in een vers stukje appel te porren en scharrelt door wat vers kerstgroen rond.
  Hoop dat ze het gaat redden tot de lente, maar dan moet ze wel eerst in een groter bakje.
  Als ik de deksel los maak wil ze de kuierlatten nemen!

 • Sandra van Burg

  Vanmiddag vond ik dezelfde wants in mijn keuken!
  Geen idee waar deze vandaan is gekomen maar we hebben er foto’s van gemaakt.
  (Ik woon in Den Haag, vlak bij het strand)

 • Help, ik word belegerd door bladpootwantsen. Vorig jaar de eerste waarneming in mijn keuken. Nu de afgelopen week driemaal een exemplaar op de hor van mijn balkondeur. Eén van de drie had een opvallend robuust achterlijf. Is het mogelijk dat dit een vrouwtje was dat op het punt stond eitjes te gaan leggen? Dan wacht ik in spanning af of ze mijn huis zullen gaan kraken!
  Ik woon ook in Den Haag en dicht bij de zee.

 • Ingrid Gräber

  Sinds drie dagen zat er iets in mijn badkamer waarvan ik niet wist wat het was .
  Laat maar lekker zitten dacht ik , dat beestje doet geen kwaad .
  douche raam staat altijd wel op een kier , nou die heb ik vandaag na het lezen toch maar dicht gedaan.
  Ben er nl. van overtuigd dat dit dus een bladpootwants was en wil niet dat hij nog meer vriendjes uitnodigd 🙂
  mijn dochter heeft hem vrij gelaten , hij vloog op haar mouw en toen is zij de tuin in gestapt en vloog hij weg.
  Nou wonen wij in Spijkenisse , is ook niet zo ver van de havens vandaan.
  vind het toch bijzonder dat een beestje dat niet zo heel veel voorkomt nog in nederland , in onze badkamer beland 🙂

 • anne-marie

  Ook wij hebben een bladpootwants aangetroffen in huis. Wij wonen op goeree-overflakkee.

 • Aad

  (Schiedam) Enkele dagen geleden zat er eentje op het vliegenhor. Vanochtend sprong er een op het balkon. Ze komen waarschijnlijk uit de plantenbakken van de bovenburen. Ik kon nergens info vinden, maar toen ik eenmaal vermoedde dat het een wants was, vond ik deze site vrij snel.

 • Rom

  Texel. Vanavond vloog er eentje in de woonkamer op mijn hoofd. Waar die bladpootwants vandaan komt weet ik niet.
  Gelijk in een potje gedaan en opgezocht wat het is. Gelukkig is hij niet schadelijk. Ik zal hem in het houthok uitzetten.

 • diana

  Gelderland, Apeldoorn. Al twee maanden vinden we regelmatig een bladpootwants bij onze zoon op zolder. Tot grote schrik van hem steeds op of rond zijn bed. De eerste keer waren we bang voor een houtaantastend beest maar blijkt, na vergelijk foto’s op internet een wants te zijn. Wij wonen in een wijk met veel coniferen en veel naaldbomen. Deze laatste op vliegafstand van het zolderraam.

 • Linda

  Zwaagdijk-west, vandaag 1 gevonden op zolder, best wel groot ik schrok van dat beestje, even gezoch op internet en dit is hem. Wij hebben ook veel coniferen rondom het huis en andere bomen.

 • Daan

  Hoi
  Bij ons ik ook zo’n beest opgedoken. Gelukkig geen boktor.
  Wij wonen in Baarn

 • Silke

  Bij mij is er gisteren ook een bladpootwants binnen gevlogen (Ik woon in Gent). Hij zit nu braaf op een van mijn planten. Kan ik hem daar gewoon laten zitten tot na de zomer (best inderdaad met een gesloten raam, zodat het hier geen kindertuin wordt)? Of brengt dat nadelen met zich mee? En dat beestje kan een hele winter zonder eten. Hij is al zo klein en mager?

  Toffe website die ik hier vind!

 • Als je er geen problemen mee hebt kun je het beestje gewoon laten zitten. De kans bestaat inderdaad wel dat er meer soortgenoten bij komen, maar ze doen geen kwaad en eten niets tijdens de overwintering.
  Als je er wel tegenop ziet laat het beestje dan buiten weer los.

 • Silke

  Dank je voor het snelle antwoord. Voorlopig gedraagt hij zich heel goed dus laat hem maar zitten. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

 • Jans

  Vandaag 12 januari is er dus weer een in Rotterdan geland. Ze hebben een mooie tekening vind ik. Dacht (zonder leesbril) even dat het een huisspin was. Na enkele omzwermingen kwam ik op je site terecht. Fijn dat ik nu weet hoe het beestje heet.

 • Marcel

  In Barendrecht is vandaag (12 januari) ook een Bladpootwants waargenomen in een slaapkamer. Barendrecht ligt dicht bij Rotterdam waar Jans er vandaag ook eentje heeft waargenomen.

 • Silke

  Opnieuw een bladpootwants waargenomen in Gent. Ze trekken inderdaad elkaar aan.

 • Monique Büsse

  Vandaag in 1 van de slaapkamers eentje gevonden. Eerlijk gezegd schrok ik me rot. Alle berichtjes stellen me wel gerust, maar kan iemand me vertellen of ze verder wel kwaad kunnen?
  Er zijn natuurlijk veel soorten wantsen, en niet alle kunnen kwaad.
  Ik vind hem best griezelig, maar met deze vrieskou zet je hem toch ook niet zomaar naar buiten?

 • Monique Büsse

  O ja wij wonen in Woerden, hebben geen naaldbomen ofzo in de buurt.

 • Joke Heinsman

  maart19th, 2012 at 15:00
  Op de zolder veel wantsen, laat een roodbruine poep achter. Ook veel lieveheersbeestjes.Wonen in Gelderland.

 • Ik ben me net helemaal rot geschrokken toen ik wakker werd en een gigantisch insect rond zag lopen op mijn senseo (voor m’n gevoel toch véél groter dan 2 cm, maar daar kan m’n angst voor insecten hebben meegespeeld). Hij bleek te vliegen en ik heb hem (na heel veel moed te hebben verzameld) buiten gezet. Na veel googelen kwam ik erachter dat het de bladpootwants moet zijn geweest. Ik heb geprobeerd een foto die ik ervan heb gemaakt bij te voegen (niet zo scherp want ik durfde niet te dichtbij te komen, wist niet of het vloog).

  Voordat ik hem buiten zette zat het beestje stil en begon een soort van te weven. Nu zitten er allemaal witte pluisjes op de senseo. Klopt dat? Wat is dat? Toch geen eitjes mag ik hopen?

  Ik woon trouwens midden in het centrum van Groningen (stad), snap niet wat dit insect hier doet! Geen tuin, geen park in de buurt..

 • Voor foto, klik op mijn naam.

 • Paula BS

  Vandaag zo’n wants gevonden in de slaapkamer van mijn zoontje, gelukkig heeft -na een flinke zoektocht- Bert me vertelt dat een bijzonder maar onschadelijk diertje is. Wij wonen in Utrecht stad, niet echt dichtbij zee dus..
  Dank voor je verhaal en heldere foto!!

 • naomi

  Mijn dochtertje heeft vorige week ook een bladpootwants in haar kamer gevonden (in Almere-Buiten). Wij zijn ons rot geschrokken, dachten in de eerste instantie aan een boktor. We hebben hem in een plastic bakje gedaan, weet niet of ik hem nu los moet laten of niet aangezien de winter eraan komt.

 • Laat het beestje maar los, die red zich wel.

 • Naomi

  OK dank je! Mijn zoontje heeft vandaag een spreekbeurt over hem gehouden, heeft hem ook meegenomen en laten zien. De kinderen vonden het erg interessant!!!

 • Emilie

  Blijkbaar bevinden ze zich ook al in België. Ik woon namelijk in Nieuwmunster (4km van de kust)en vond een gevaarte van een insect die nogal een herrie maakte bij het vliegen. Ik zag meteen aan de vorm dat het om een wants ging, maar ik kon maar niet vinden welke. Na heel wat websites te hebben doorzocht vond ik uw foto die sprekend op mijn mysterieuze wants lijkt. Het beest zit nu terug buiten. Alvast bedankt om uw kennis te delen.

 • Fraukje

  Heb er ook 1 gevonden! Zat op m’n raam. Leuk er nu wat meer over te weten! Prachtig beestje trouwens!! Groetjes vanuit Haarlem.

 • Deborah

  Hallo,
  Vanmiddag een op ons balkon aangetroffen in Ridderkerk (bij Rotterdam). Gelijk met onzedochter van 5 in haar insectenboek gezocht, maar het betreft dus zo’n weinig in NEderland voorkomende soort, dat deze er niet in stond. Via een insectensite kreeg ik al gauw het vermoeden dat het een wants most zijn, daarom wantsen gegoogled en op deze site terecht gekomen. Blijkt overduidelijk om een bladpootwants te gaan. Zeker een prachtig dier, maar ik hoef ‘m niet in huis. Wel hebben we er foto’s van gemaakt en toen in de boom gezet naast onze flat! Toch leuk om te merken dat het beestje nog maar sinds 2007 in Nederland is!

 • debby hamers

  trof gister 1 bladpoot wants aan in een afgesloten aquarium en net vonden we er 1 op de muur. Kan het zijn dat er meerdere in huis zitten?

 • Dat zou zomaar kunnen.

 • christa mollenbeek

  wij vonden er 1 in de badkamer begin november 2012 in makkum friesland mijn ex man is ongedierte bestrijder en heeft m opgezocht. het is dezelfde als bert n foto van heeft bedankt voor die foto