Bladpootwants

Bladpootwants

Bladpootwants

Van de week kwam mijn buurman aan de deur met een insect in een plastic potje. In het potje zat een flinke wants, hoewel je een wants eigenlijk in deze tijd van het jaar niet zou verwachten.
Na wat foto’s van het dier gemaakt te hebben wilde ik de wants determineren. De wants had opvallende verbredingen aan de schenen van de achterpoten dus determinatie moest eenvoudig zijn (dacht ik). Mijn insectengids bracht geen uitkomst, ook een Duitse internetsite met Europese wantsensoorten niet. Een tweede internetsite bracht me na wat zoekwerk uiteindelijk wel de oplossing.
Het gaat hier om de bladpootwants (Leptoglossus occidentalis), een wants die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en pas in 2007 voor het eerst in Nederland is waargenomen. In 2008 waren er slechts tien waarnemingen van deze soort en op waarneming.nl telde ik er al 34 in 2009. De soort is dus duidelijk in opmars in Nederland. Opvallend is dat de meeste van deze waarnemingen langs de kust plaatsvinden.
De bladpootwants is een randwants (Coreidae) met een lengte van zo’n twee centimeter en kan goed vliegen. De soort leeft op verschillende soorten naaldbomen, vooral op den en spar, maar in stedelijk gebied ook op ceder en jeneverbes. De wantsen zuigen aan de ontwikkelende zaden en jonge scheuten en kunnen daardoor aanzienlijke schade aanrichten aan de zaadproductie van de waardplant.
De bladpootwants heeft doorgaans één generatie per jaar en overwintert als adult. Ze overwinteren op beschutte plaatsen, onder andere in woningen. Soms in grote groepen omdat ze elkaar aantrekken door de afscheiding van feromonen.

197 comments to Bladpootwants

 • Tom

  Op 20 meter hoogte op de railing van het balkon langs de Oude Maas. Bizar beestje, hij/zij was 4.5cm groot.

 • Jan van Meeuwen

  TIP
  Ook ik trof een “vreemd” beest aan en wilde weten wat het was.
  Voor makkelijke determinering gebruik ik o.a. de website van de Wageningen RU:
  http://www.wageningenur.nl
  En daar vond ik vrij snel de info over de bladpootwants:
  http://www.wageningenur.nl/nl/show/Amerikaanse-boomwantsen-in-bovenwoning.htm
  Hoop dat jullie hier wat aan hebben.
  Vriendelijke groet, Jan

 • tor

  Vandaag een bladpootwants in huis gevonden in de buurt van Oldenburg, Duitsland. Hij scheide een bruinige vloeistof af, gekukkig in het plastic bakje waar ik hem in gedaan had om uit te zoeken wat voor een beestje het was. Wat foto’s gemaakt voor mijn insectenfoto verzameling. Daarna bij een den bij de buren in de tuin gezet. Blijkbaar heeft het wel goede ogen, want ook als ik heel langzaam met mijn camera in de buurt van het diertje kwam, liep hij snel een stukje van de camera weg. Hopelijk heb ik er weer een leuk plaatje erbij.

 • oetel

  er liep zojuist een bladpootwants over het scherm van mijn laptop. ik dacht eerst een kakkerlak of boktor. vervolgens van het scherm afgehaald en een foto gemaakt. vond het maar een eng beest, dus heb hem voor de zekerheid doodgetrapt. was al bang voor een of ander tropisch gek beest wat flink prikt. Bij het googlen zag ik dat het dit beestje was.

  wij wonen in den bosch, geen naaldbomen in de tuin. Mijn moeder was hier vandaag (noordwijk), met wel naaldbomen bij de buren. misschien meegevlogen?

 • Patrick

  Hengelo ov

  Ik woon op een 40 mtr hoog en daar zat er een op mijn ruit aan de buitenkant. Ik heb meteen een paar macro’s geschoten door de lens tegen het glas te zetten.
  Ook een aantal Stinkwantsen gezien daar heb ik ook mooie plaatjes van.
  Zo laat nog in het jaar. Maar best leuk.

 • Wij zaten er wel heel er mee , na vraag bij de buren , we weten nu wat het is.

 • Eric

  Het beestje zat ook bij ons in huis, hoewel het beestje vrij langzaam beweegt vliegt deze wel heel snel.
  Ik heb het beestje gewoon weer buiten gezet.

 • henk

  Bert,
  Had ik in 2013 al een aantal meldingen, dit jaar heb ik er zeker al meer dan twintig weer terug het bos ingestuurd. Mijn vrouw vindt het “enge” beestjes en,
  hoewel ik het daar niet mee eens ben, pakt zij hen met toiletpapier en spoelt ze door

 • Monique

  Omgeving Renkum: wij hebben er 10 in onze woning aangetroffen in oktober bij kozijnen, trapreling, slaapkamer etc. Eerdere jaren deze overwinteraars nooit gezien. Ze mogen nu concurrerend met de lieveheersbeestjes om een plekje… De tiende hebben we maar eens in een potje gedaan en nu gerustgesteld, we waren even bang dat het een huisboktor oid was.

 • Patrick B

  Ik woon in Noord Brabant ter hoogte van Tilburg en heb er inmiddels 2 in huis gehad zoals de foto.
  Geen probleem. We hebben echter wel veel last van clustervliegen. Iemand een idee wat je er tegen kunt doen ?

 • Aartjan

  Na twee weken weggeweest te zijn, troffen wij er zo’n 20 aan in onze woning in het buitengebied van Haaksbergen. Ongezellig.

 • Lejo

  Vandaag (5 dec. 2014) vonden we een bladpootwants in huis. Mooie bruine tekening zoals op de foto hierboven. We hebben hem gedropt in het bos. Om daar verder sinterklaasavond te vieren.

 • jo

  heb een bladpootwants gevonden op mijn werk denk ik, deze ziet er volledig hetzelfde uit als die op de foto, maar met blauwe schijn!!?? Of is dit een andere soort? grtz

 • Marlène

  Ik heb twee bladpootwantsen in huis gehad binnen twee weken.
  We wonen ten zuiden van Maastricht in het groen.

 • Vandaag 03.01.2015 op voetpad midden in stad Leuven gevonden. Vinnige wants !

 • M Nieuwenhuis

  In Amsterdam Oost in de slaapkamer op de eerste verdieping van mijn dochter nadat ik het raam had open gezet een wants aangetroffen. Weer buiten op balkon gezet tussen de viooltjes.

 • ik geloof dat ik zo’n bladpootwants gevonden heb deze is op zijn buikje geel ( ik heb hem in een potje gedaan maar hij kan niet naar boven klimmen dus geen zuignapjes onder zijn pootjes), de kleur is roodbruin waarbij hij(zij ) een groene driehoek heeft met daarnaast een bruinrode driehoek nu zie ik dat hij zichzelf de das heeft omgedaan want het is nu helemaal nat, is dat afscheiding!!!! en is dat gevaarlijk ?? laat ik hem of haar gewoon gaan of is het beter dat ik hem moet berechten tot de dood erop volgt??laat het me horen Foppe

 • Laat maar lekker lopen. Vocht is niet gevaarlijk.

 • Rob

  Zojuist op het metselwerk naast de voordeur, in Den Helder. Opvallende schild eerst bij boktorren gezocht, gelukkig een wants.

 • Teun

  Bladpootwants in huis gevonden. Midden in de stad! Mogelijk uit de pallet openhaardhout van de buurman gekomen!?

 • Babs Heylaerts

  Heb er hier al zoveel gezien de laatste weken. .Wij wonen op de Vlaams/Waalse taalgrens in 1390 Nethen (Grez-Doiseau) België

 • Babs Heylaerts

  Heb de info van de bladpootwants gevonden op natuurkundige. nl

 • Ron

  Gespot in Nijmegen, terwijl hij over mijn bed liep. Dat was wel even schrikken, uit paniek dacht ik als eerste aan een kakkerlak. Ik vond het echter heel raar dat het beestje zo ontzettend traag is, en de gebogen lichaamsvorm icm de achterpoten resp. het patroon hielp me al vrij snel van deze conclusie af. Ik heb hem nu nog even in een potje zitten, straks gaat hij mooi weer naar buiten.

 • Ans van Bree-Alders

  alleen in najaar in huis vorig jaar de eerste keer. Als je ze plet stinkt enorm ik ruik ze al als ze ergens zitten.

 • Vanmorgen 25-1-2016 in de badkamer een bladpootwants gevonden. Ik woon aan een bos met naaldbomen in Gelderland. Hopelijk is het de enige in huis. Hij/zij gaat het bos in.
  I

 • Arie

  Vandaag een gevonden in huis. Ik denk dat hij meegekomen is met het haardhout uit Zeewolde.
  Weet iemand of het kwaad kan dat de kat in de buurt is geweest?Die reageerde n.l. wel erg vreemd/angstig.

 • Xillie

  Gaat het einde van het genus Pinus in Europa betekenen.
  Wie weet gaan we dan weer naar oorspronkelijkere vegetatie terug komende eeuwen.

 • Nicole Vandeweyer

  Wij wonen vlakbij een dennenbos en ik vind alle dagen – echt alle dagen – drie – 3 – bladpootwantsen op de slaapkamers boven. Ik weet intussen dat ze onschadelijk zijn, maar als je ze dooddrukt stinken ze als de pest en moet je ze het huis uit in de vuilnisbak kieperen. Walgelijke beesten. Bovendien zijn ze tam en lui als ze neerzitten, maar ze kunnen verraderlijk luidruchtig vliegen en maken de kindjes bang als ze in hun bedje liggen en zo’n exemplaar bezig horen. Als iemand weet wat je kan doen om ze uit je huis te houden, graag tips.

 • Mieke

  Vandaag ook een bladpootwants op zolder gevonden.
  In Badhoevedorp. Dus ook geen naaldbomen.
  Ik heb hem buiten losgelaten en zit na bijna 3 uur nog
  steeds op de tuintafel.

 • Elly

  Vandaag ook een bladpootwants in de slaapkamer gevonden,schoof het gordijn opzij en viel op mijn hoofd.Het beestje viel op de grond,en poepte meteen.Heb eerst een foto van hem gemaakt,en daarna naar buiten gezet,

 • Johan

  04-11-2016
  Vandaag de derde bladpootwants in huis aangetroffen. de eerste twee, een week geleden, uit onwetendheid vernietigd. Nu deze opgespoord op google en gevonden op http://www.bertpijs.nl. Zit nu in een jampotje en bij gelegenheid breng ik hem ver weg.

 • Day

  Deze beestjes nooit eerder gezien maar vandaag ineens 2 in huis in het belgische Neerpelt. Vanmorgen lag er een dood in de gang bij de voordeur en zojuist toen we wilden gaan slapen vloog er een tegen het hoofd van mijn vriend aan, schrokken enorm! Uit paniek is hij ergerns op de grond terecht gekomen en daar bleef die ook een tijdje zitten en bewoog zich langzaam. Ik heb er vervolgens een glas op gezet om deze nader te bekijken. Op internet zag ik al snel de ‘Kissing Bug’ voorbij komen die een dodelijke ziekte kan overbrengen en deze wants leek hier enorm veel op dus het beestje maar snel doorgespoeld. Ik vermoed dat het de bladpootwants is maar toch ben ik niet blij en gerust met deze beestjes in huis. Wij wonen toch ook niet echt aan een bos of beboomd gebied maar hebben wel vaker last van insecten en grote spinnen in huis.

 • Bas

  Leuk dat ik nu via deze site gevonden heb dat het beestje bij mij op zolder in Maarheeze geen boktor is maar een bladpootwants. En dat ze eigenlijk nog maar kort onze gasten zijn in Nederland. Ik zal hem maar ergens vrijlaten buiten het dorp.

 • Klaske van Dijk

  Vanmiddag een bladpootwants gevonden in de badkamer. Naar buiten gegooid en nu zit hij/zij op het raam van de keukendeur. Nooit eerder gezien, mooie tekening op de rug.

 • Mees

  Gevonden in huis door dochter : mam, er zit een beest en het is geen spin, geen vlieg en geen tor. Aan de kust in het Westland.

 • Petra

  Voor de tweede keer deze bladpootwants gevonden bij het raam van de badkamer in Asten. We wonen vlakbij een bos met o.a grove dennen

 • sandy

  vandaag binnen gevonden in noordwijk in huis aan bosrand 16 feb 2017

 • Loes

  Vandaag een Wants gevonden in Velp, duidelijk bladpootwants. Gewoon buiten gezet,

 • Carla

  Gisteren een in de woonkamer gevonden in Rheden. Weet dat wantsen kunnen stinken, dus met een doekje opgepakt en buiten gezet. Moet ook bladpootwants zijn geweest.

 • Dominique

  Vandaag een gevonden in de woonkamer haarlem. Heb wel de coniferen geknipt vandaag…

 • Zwelgje

  Delft.. gevonden in mijn keuken. Mooi dier, beweegt traag.. en steekt zijn draden in de lucht als ik een foto maak.. heb begrepen dat ze op zoek zijn naar een plek om te overwinteren.. net als de lieveheersbeestjes hier bij ons doen… vind m te mooi voor schildpadden voer en de katten vinden hem toch noet lekker heb ik begrepen… twijfel of ik hem laat overwinteren of buiten zet.. aangezien hij plantsap eet en ik erg veel planten heb…

 • Snaater

  heb ook zo’n beestje thuis gevangen..thuis is in het centrum van Rotterdam..schrok van het diertje..gevangen met glas en papieren op het balkon weer de vrijheid gegeven en ook meteen op de foto gezet..had ‘m nooit eerder gezien.

 • Rosa

  Hier net zo eentje boven mijn wasmachine 2 cm groot brrr hij loopt er nog ik durf hem niet te pakken. Hoe krijg ik dat beestje weg.

 • Rosa

  In Amersfoort voor als iemand dat wilt weten

 • Jon Smits

  Beste Bert,

  H E L P en dan bedoel ik niet het gelijknamige nummer van de Beatles.

  een ware hel … Hoe komen we er van af

  Bedankt vast,
  Jon Smits

 • John

  Ik zet ze niet buiten, maar maak er helaas een einde aan. Ze zijn hier een ware plaag (omgeving den bosch). Tientallen kruipen er naar binnen rond deze tijd van het jaar. Het wordt ook steeds erger, ze lijken geen natuurlijke vijand te hebben hier, want ze planten zich volop voort.

 • Gerd

  bladpootwants (Leptoglossus occidentalis) vandaag 4 oktober gevonden binnen in huis in Linne 6067 HC
  heb ze in een spinnen web van de kruisspin gegooid hab die ook een lekker maal

 • Jos

  Hallo ook wij hebben dat verschrikkelijk ding hier gevonden in een week al 10x

  Bakel (NB) bij Helmond is er iets aan te doen ze zitten overal waar ze niet horen Groetjes

 • Sue

  Verschrikkelijk. Wij hadden er gisteren een in Venlo.
  S nachts bij onze logee op het hoofd gevallen – gelukkig niet bij mij, dan was het huis te klein geweest. 🙂 Beest buiten gezet. Hopelijk komen er niet nog meer en komt ie nooit meer terug.
  Enge beesten…

 • Marjo

  Heb er twee in huis gevonden. Ze kwamen iedere keer dat ik ze buiten gooide weer gewoon terug!
  Eigenlijk zijn ze best mooi, en blijkbaar onschadelijk…