Bladpootwants

Bladpootwants

Bladpootwants

Van de week kwam mijn buurman aan de deur met een insect in een plastic potje. In het potje zat een flinke wants, hoewel je een wants eigenlijk in deze tijd van het jaar niet zou verwachten.
Na wat foto’s van het dier gemaakt te hebben wilde ik de wants determineren. De wants had opvallende verbredingen aan de schenen van de achterpoten dus determinatie moest eenvoudig zijn (dacht ik). Mijn insectengids bracht geen uitkomst, ook een Duitse internetsite met Europese wantsensoorten niet. Een tweede internetsite bracht me na wat zoekwerk uiteindelijk wel de oplossing.
Het gaat hier om de bladpootwants (Leptoglossus occidentalis), een wants die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en pas in 2007 voor het eerst in Nederland is waargenomen. In 2008 waren er slechts tien waarnemingen van deze soort en op waarneming.nl telde ik er al 34 in 2009. De soort is dus duidelijk in opmars in Nederland. Opvallend is dat de meeste van deze waarnemingen langs de kust plaatsvinden.
De bladpootwants is een randwants (Coreidae) met een lengte van zo’n twee centimeter en kan goed vliegen. De soort leeft op verschillende soorten naaldbomen, vooral op den en spar, maar in stedelijk gebied ook op ceder en jeneverbes. De wantsen zuigen aan de ontwikkelende zaden en jonge scheuten en kunnen daardoor aanzienlijke schade aanrichten aan de zaadproductie van de waardplant.
De bladpootwants heeft doorgaans één generatie per jaar en overwintert als adult. Ze overwinteren op beschutte plaatsen, onder andere in woningen. Soms in grote groepen omdat ze elkaar aantrekken door de afscheiding van feromonen.

163 comments to Bladpootwants

 • Hetty

  Ik kom ze hier sinds twee jaar tegen in huis. In de winter vind ik er dagelijks wel ergens 1,2 of meer.
  Schrik er steeds van. Zojuist vloog er eentje in mijn nek. (Slaapkamer)
  We wonen aan de rand van het bos in Handel. (Zuid-oost Brabant)
  Hoe komen die beestjes in godsnaam binnen? Heb horren, roosters…

 • Henk

  Wel mensen wij hebben hier al enkele maanden last van deze wants. Met regelmaat vinden we 1 en soms 3 op een dag door het huis. woonkamer, slaapkamer, badkamer. Zijn erg lui en laten zich gemakkelijk vangen. Soms laten ze een zeer sterke stank los. Wonen in Overpelt Belgie. ook al zijn ze onschadelijk toch zijn wij er niet blij mee.

 • Liny

  Vanmorgen een bladpootwants op de zolder aangetroffen in Hellevoetsluis, Zuid-Holland.
  Na lang zoeken zijn naam gevonden.

 • Jan Brouwer

  29/01/2018
  Ook vanmorgen deze Amerikaan op ons keukenraam in Kudelstaart. Gelukkig aan de buitenkant.

 • Ik heb er eentje in mijn kamer gevonden ik woon in limburg in horst

 • Vandaag een wants in de woonkamer aangetroffen.Dank zij deze site kunnen opzoeken welke wants het is. Hij gaat nu naar buiten.

 • Giesbers

  Ik heb er vandaag al twee gevonden. Woon in Zuid Oost Brabant. Fijn te weten dat ze onschadelijk zijn, echter ben er ook niet blij mee.

 • Judith

  Wij hebben ze elke winter, in grote getalen binnen. Het begint in september. Ze kruipen door elke kier (vooral de bovenverdieping) naar binnen. Bewegen erg sloom, maar vliegen snel! Ik durf ze niet op te pakken. Dan maar de stofzuiger. Ze verspreiden een dennenachtige lucht. Ik vind het vies! Wij hebben er in de herfst dagelijks savonds als we naar bed gaan een stuk of 10 op de hor zitten voor het raam. Het idee dat ik die hor pas een jaar heb geeft mij kippenvel. Hoeveel van die enge beesten hebben er daarvoor wel niet over ons heen gelopen terwijl wij sliepen?

  Ze zijn overigens erg stevig. Ze hebben een erg harde schild. Weet iemand een natuurlijk middel tegen deze vieze beesten??? Geen andere enge beesten hoop ik. Dan ga ik toch eens sprayen met gif. Bah.

 • Judith

  Oh ja. Woonachtig in boekelo. Langs de a35. En we hebben heel veel dennenbomen in de omgeving.

 • Metha

  De laatste maand twee keer een aangetroffen op de vloer van de zolderkamer. Naarden.

 • Peter

  Waargenomen en gefotografeerd in augustus 2018 in tuin in Amstelveen. Mooi insect.

 • Stefanie

  Ik ben vanochtend een bladpootwants in mijn bed tegen gekomen, geen idee hoe die daar is beland

 • Denis

  Cromvoirt, elke dag gemiddeld 5 wantsen op een dag in stacaravan.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>