Bladpootwants

Bladpootwants

Bladpootwants

Van de week kwam mijn buurman aan de deur met een insect in een plastic potje. In het potje zat een flinke wants, hoewel je een wants eigenlijk in deze tijd van het jaar niet zou verwachten.
Na wat foto’s van het dier gemaakt te hebben wilde ik de wants determineren. De wants had opvallende verbredingen aan de schenen van de achterpoten dus determinatie moest eenvoudig zijn (dacht ik). Mijn insectengids bracht geen uitkomst, ook een Duitse internetsite met Europese wantsensoorten niet. Een tweede internetsite bracht me na wat zoekwerk uiteindelijk wel de oplossing.
Het gaat hier om de bladpootwants (Leptoglossus occidentalis), een wants die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en pas in 2007 voor het eerst in Nederland is waargenomen. In 2008 waren er slechts tien waarnemingen van deze soort en op waarneming.nl telde ik er al 34 in 2009. De soort is dus duidelijk in opmars in Nederland. Opvallend is dat de meeste van deze waarnemingen langs de kust plaatsvinden.
De bladpootwants is een randwants (Coreidae) met een lengte van zo’n twee centimeter en kan goed vliegen. De soort leeft op verschillende soorten naaldbomen, vooral op den en spar, maar in stedelijk gebied ook op ceder en jeneverbes. De wantsen zuigen aan de ontwikkelende zaden en jonge scheuten en kunnen daardoor aanzienlijke schade aanrichten aan de zaadproductie van de waardplant.
De bladpootwants heeft doorgaans één generatie per jaar en overwintert als adult. Ze overwinteren op beschutte plaatsen, onder andere in woningen. Soms in grote groepen omdat ze elkaar aantrekken door de afscheiding van feromonen.

197 reacties aanBladpootwants

 • Hetty

  Ik kom ze hier sinds twee jaar tegen in huis. In de winter vind ik er dagelijks wel ergens 1,2 of meer.
  Schrik er steeds van. Zojuist vloog er eentje in mijn nek. (Slaapkamer)
  We wonen aan de rand van het bos in Handel. (Zuid-oost Brabant)
  Hoe komen die beestjes in godsnaam binnen? Heb horren, roosters…

 • Henk

  Wel mensen wij hebben hier al enkele maanden last van deze wants. Met regelmaat vinden we 1 en soms 3 op een dag door het huis. woonkamer, slaapkamer, badkamer. Zijn erg lui en laten zich gemakkelijk vangen. Soms laten ze een zeer sterke stank los. Wonen in Overpelt Belgie. ook al zijn ze onschadelijk toch zijn wij er niet blij mee.

 • Liny

  Vanmorgen een bladpootwants op de zolder aangetroffen in Hellevoetsluis, Zuid-Holland.
  Na lang zoeken zijn naam gevonden.

 • Jan Brouwer

  29/01/2018
  Ook vanmorgen deze Amerikaan op ons keukenraam in Kudelstaart. Gelukkig aan de buitenkant.

 • Ik heb er eentje in mijn kamer gevonden ik woon in limburg in horst

 • Vandaag een wants in de woonkamer aangetroffen.Dank zij deze site kunnen opzoeken welke wants het is. Hij gaat nu naar buiten.

 • Giesbers

  Ik heb er vandaag al twee gevonden. Woon in Zuid Oost Brabant. Fijn te weten dat ze onschadelijk zijn, echter ben er ook niet blij mee.

 • Judith

  Wij hebben ze elke winter, in grote getalen binnen. Het begint in september. Ze kruipen door elke kier (vooral de bovenverdieping) naar binnen. Bewegen erg sloom, maar vliegen snel! Ik durf ze niet op te pakken. Dan maar de stofzuiger. Ze verspreiden een dennenachtige lucht. Ik vind het vies! Wij hebben er in de herfst dagelijks savonds als we naar bed gaan een stuk of 10 op de hor zitten voor het raam. Het idee dat ik die hor pas een jaar heb geeft mij kippenvel. Hoeveel van die enge beesten hebben er daarvoor wel niet over ons heen gelopen terwijl wij sliepen?

  Ze zijn overigens erg stevig. Ze hebben een erg harde schild. Weet iemand een natuurlijk middel tegen deze vieze beesten??? Geen andere enge beesten hoop ik. Dan ga ik toch eens sprayen met gif. Bah.

 • Judith

  Oh ja. Woonachtig in boekelo. Langs de a35. En we hebben heel veel dennenbomen in de omgeving.

 • Metha

  De laatste maand twee keer een aangetroffen op de vloer van de zolderkamer. Naarden.

 • Peter

  Waargenomen en gefotografeerd in augustus 2018 in tuin in Amstelveen. Mooi insect.

 • Stefanie

  Ik ben vanochtend een bladpootwants in mijn bed tegen gekomen, geen idee hoe die daar is beland

 • Denis

  Cromvoirt, elke dag gemiddeld 5 wantsen op een dag in stacaravan.

 • nancy

  ook in Handel/boekel

  al maanden buiten tegen mijn huis,af en toe een stuk of wat binnen.

  gisteravond heb ik er 9 geplet brrrrr…

  ik ga huur vragen ,ze overwinteren maar ergens anders!

  Woon midden tussen de dennebomen dat wel.

 • Jos

  Vandaag, 4-10-2018, 2 bladpootwantsen en 3 grauwe wantsen gevangen in huis en schuur. Hoe ze het huis binnen komen is onbekend. Zijn inderdaad traag met lopen maar vliegen snel. Woonomgeving zonder naaldbomen in omgeving. Wel meerdere grote coniferen? En veel eiken, essen, hazelaar en esdoorn.
  Hoeven, Nrd-Brabant.

 • Sascha

  Hier aan de rand van het bos in Handel gemeente Gemert-Bakel zitten er al een paar jaar honderden. En eind september begin oktober komen ze met zijn alle richting de bewoonde wereld. Gatver wat stinken die beesten.

 • Esther

  Hoelang blijven die beesten leven ??? Heb er nu wel genoeg van dagelijks een paar in huis bahhh.

 • Kees

  Hier tientallen, tot wel honderd stuks op een dag te vinden op, in en rond het huis. Een serieuze plaag.

 • Angela

  Hier in Centerparcs de Limburgse Peel bij Horst zitten heel veel van deze bladpootwantsen. Vermoedelijk ook vanwege de vele eiken die hier staan. Ik had ze nog niet eerder gezien (woon zelf tussen Nijmegen en Arnhem) Elke avond even nakijken of er geen in de slaapkamers zitten. Elke keer wel een stuk of twee per kamer naar buiten gooien. Gelukkig doen ze in principe niets, maar ze mogen lekker buiten blijven.

 • Frank

  Bergen op Zoom.
  Eergisteren liep ik naar het balkon (7 hoog), zit er vlak voor mijn hoofd ineens een op de ruit van de balkondeur. Gelukkig aan de buitenkant, maar je schrikt wel even. Blijkens andere meldingen gaan ze wel vaker op de buitenkant van een ruit zitten. Na een tik op zijn rug is die op de grond gevallen en wakker geworden en even later weggevlogen, althans dat denk ik.
  En gisteren bleek er ineens een binnen te zitten. Geen idee hoe die binnengekomen is. Ik schrok, want hij kwam ineens zowat onder mijn toetsenbord vandaan!
  Er is hier op en bij de Brabantse Wal veel bos in de buurt … wacht eens: er is hier in wijk een paar dagen geleden uitgebreid aan de vele bomen gesnoeid. Dat kan ook nog een aanleiding geweest zijn, dat ze op die manier ineens ‘uit de lucht komen vallen’!

 • Peter Mannaerts

  Wij wonen in Breda tegen het Mastbos. We zien de laatste dagen het insect vaak op ons dakterras tegen de witte muur. Toch gauw een stuk of vijf per dag. Als de terrasdeuren open staan, vliegen ze naar binnen. Daar zijn we niet zo blij mee. Het zijn er steeds meer. Eerst vingen we ze en zetten ze buiten maar nu hebben we besloten de vliegenmepper uit de kast te halen.

 • RvdM

  Wij wonen in Gelderland Oost Veluwe. Vorig jaar al meerdere beestjes van eenzelfde soort verwijderd. Dit jaar wederomin dezelfde periode, namelijk de intrede van de herfst . Voor 2017 nooit eerder deze bweestjes gespot. Ook niet buiten. Nu al zo een tientalllen. Bijna elke dag wel eentje.

 • WillK

  Ik woon in Roerdalen, Limburg en doe elke dag weer even inspectie in huis naar deze onuitgenodigde beestjes. Afgelopen week tientallen in huis naar de eeuwige jachtvelden verholpen. Ik moet er niets van hebben en geven onaangename geur af. Vrij veel groen in de buurt waar ik woon, ook coniferen in de achtertuin. Snel uitroeien die zooi.

 • chan

  Ben benieuwd of ik hier antwoord kan keijgen.
  Heb net een beest (flinkerd) op zn kop gemept. Er kwam een fel blauwe vloeistof uit! Wat is het want mr google weet t ook niet 😉

 • Freya Westerlaken

  Vandaag zo een knapperd gevonden in ons trappenhuis .

 • Jena

  Hier nu 2 gevonden afgelopen week in Barendrecht, zuid-holland. Geen idee waar ze binnen komen, maar vind het maar niks… zou ze graag kunnen weren. Iemand tips?

 • Sjaak

  Dat blauwe vloeistof is idd wat de bladpootwants los laat als het zich bedreigd voelt. Het stinkt ontzettend. Deze wants is echt een plaag, en dat moet erkent worden. Het begint extreme vormen aan te nemen. Ik zou dan ook deze beesten dooden ipv naar buiten gooien (ze komen toch weer naar binnen, en met meer omdat ze feromonen uitscheiden waar de rest op af komt, en ze zijn inmiddels met veel, want ze hebben geen natuurlijk vijand hier, zelfs spinnen laten ze links liggen, vermoedelijk door het vieze vloeistof). Ze kruipen overigens door elk kiertje, hier is vrijwel niks tegen te doen. Heb ze door kozijnen zien kruipen waarbij je je echt afvraagt hoe dat dat mogelijk is qua ruimte. Ik voorzie dat dit een probleem insect gaat worden binnen afzienbare tijd.

 • Melissa

  Ik heb twee in huis gevonden in één dag. Ik vond ze er al heel apart uitzien. Ik heb ze op mijn hand gezet en netjes buiten gezet. Eentje scheidde wel een vieze geur uit nadat mijn kat hem had ontdekt.

 • Johan

  Wij hebben er afgelopen dagen gemiddeld 20 tot 30 per dag in huis gevonden. We wonen in de buurt van de bossen in Maarheeze. Het is dit jaar veel erger als afgelopen jaren. Hoop niet dat dit een stijgende lijn gaat worden want dan is het echt een ramp. Als iemand weet hoe je ze kan bestrijden hoor ik het graag.

  We spoelen ze nu massaal door het toilet, maar er is geen houden aan.

 • Yvonne

  Wij hebben er al weken last van, in huis en in de garage.
  Nu wonen wij vlak bij een douglasbos, al jaren eigenlijk, maar nooit zoveel last gehad.
  Dit jaar is erg extreem er zaten tientallen in onze garage. Ik maak ze allemaal dood met de elektrische vliegenmepper. Ik geloof dat het aantal doden nu rond de tweehonderd zit.
  Nu we in de garage alle kieren en openingen aan het dichtmaken zijn valt op dat ze niet tegen een sterke geur kunnen.
  Misschien is dat een idee om deze beesten te bestrijden, ik ben er inmiddels doodziek van.

 • Johan

  Hallo Yvonne

  Welke sterke geur gebruik je?

  Dan ga ik dat ook proberen.

 • Yvonne

  Hallo Johan,

  Ik geloof dat het de geur van PUR is. (van de Gamma)
  Wat ook helpt is een geur van knoflook.
  We hebben knoflook vermengd met water en dat rond gespoten.
  Ze vinden het niet leuk.

  Ik heb ergens gelezen dat ze op de kleur geel afkomen, dus ik ga ook van die gele vliegenvangers kopen.
  Dan plakken ze daar op vast.
  We proberen alles om ze maar niet in huis en de garage te krijgen. Zelfs door een kiertje komen ze binnen, bah.

  En alle ramen voorzien van horren, scheelt ook.

  sterkte.

 • johan

  Hallo Yvonne,

  Bedankt voor de tips!

  Ik ga dat ook proberen.
  Bij ons is er gisteren een in de wasmachine terecht gekomen.
  Je kon het gewoon ruiken.

  Gr, Johan

 • Ria jolink

  Heb van de week op de logeerkamer we 23 stuks,een heel nest aangetroffen,tussen raam en vliegenhor. Voor die tijd een enkeling. Griezelig. Br br br. 16 Oktober 2018.

 • Ria Van Looy

  Denk dat het de komende jaren een echte plaag gaat worden , de beestjes kweken als zot en komen via houttransport uit Amerika .Als de oorzaak bij het internationaal transport ligt moeten we deze handel toch maar eens snel herbekijken, de laatste jaren zijn er zo al verschillende ziektes (insecten)binnengekomen Bv. ; de buxus mot geïmporteerd via planten uit Azië , de palmmot (of snuitkever), verantwoordelijk voor het afsterven van alle palmbomen in Zuid-Frankijk ,is ingevoerd uit Zuid-Amerika , de schimmel die verantwoordelijk is voor het afsterven van alle platanen naast het Canal Du Midi in Frankrijk is ingevoerd uit de V.S en zo kun je nog veel beestjes en ziektes opnoemen die hier niet thuishoren , gevaar is dat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Maar ja wij lossen pas problemen op als ze zich stellen , preventie hmmmm ’t gaat over centen zeker ?

 • Magda Letschert

  In de schuur in Bergen op Zoom. Na op de site gekeken te hebben en een foto ervan gemaakt weer losgelaten in de tuin.

 • Nel Koopmans

  Vandaag 21 10 2018 vonden wij er een op de vitrage in ons appt
  Hebben hem op balkon losgelaten … Hoop niet dat er een hele Fam bij ons gaat wonen !

  Had er een artikel over gelezen in de Quest dus het vermoeden was groot !

 • Petra

  Ik had er gisteren eentje naast de voordeur, in Alphen aan den Rijn. Ik heb hem buiten gezet, hoop van harte dat hij niet terug komt!

 • Randsdorp

  Woon trouwens in Joppe dichtbij Zutphen in buiten gebied.

 • Randsdorp s.

  Het is een ware plaag hier in Joppe, met tientallen tegelijk komen ze naar binnen , smerig ruiken ze! Horren helpen maar een beetje. Sinds deze week wordt het wat minder waarschijnlijk omdat het kouder gaat worden. Bah bah.

 • Wiechert

  gisteravond en afgelopen weekend een bladpootwants naar buiten gezet. lijkt vrij sterk op de foto maar in het avondlicht leek deze grijs en niet bruin. Locatie Hintham (Rosmalen).

 • Denis

  Den Bosch en Cromvoirt: gemiddeld 10 per dag

  Tjonge, het verbaast me dat er nog steeds mensen zijn die het beestje buiten zetten. Het vrouwtje legt 80 eitjes die binnen 2 weken uitkomen en dat een paar keer per jaar. Vervolgens hebben ze geen natuurlijke vijand, ze leven op alle dennen / naald bomen en coniferen… kunnen goed vliegen en tussen elk kiertje kruipen.

  Volgens mij genoeg motivatie om ze niet buiten te zetten en hopen dat ze niet terug komen; gewoon nat wegwerpdoekje.. in 1 keer pakken anders gaan ze stinken en buiten met je hak goed pletten.. dus niet in stofzuiger want dat overleven ze.

  Enige manier om deze plaag (want niemand gelooft het maar het gaat echt nog veel erger worden) tegen te gaan is Pletten!!! Massaal en door iedereen… denk maar zo 1 vrouwtje worden er 80 meer. Succes!

 • ivo

  in peer , we wonen tegen een dennenbos en coniferen als scheiding tussen m’n buur
  dagelijks binnen , een stuk of 15 door de wc gespoeld , En buiten als de zon schijnt zitten ze met een 60 tal tegen de witte muur ( warmte )
  binnen loop je het risico dat ze in je eten kunnen belanden of tussen je was enz … VIEZE BEESTEN
  het enige wat je kan doen is ze te nemen met wc papier en ze door te spoelen UITMOORDEN DIE HANDEL
  ik heb schrik voor volgende zomer , kunnen we dan nog gezellig buiten eten ????
  bestaat er echt niks om ze te bestrijden ?

 • Herman

  Laatste weken diverse aangetroffen in huis (Aarle Rixtel). Geplet en weggegooid. Geen zin in een overbevolkte zolder met deze dieren en ze stinken bovendien.

 • Herman

  Ons huisje in de Imbos achter Eerbeek is een geliefd overwinteringsplekje voor tientallen bladpootwantsen. Die zaten in de deur- en raamsponningen toen we er na een maand weer kwamen. We hebben ze weggehaald. Daarna hebben we er ook nog meerdere in huis gehad.

 • Tilly

  Op 27 oktober 2018 zaten er in de Ontmoetingsruimte van Natuurbegraafplaats: Schoorsveld in Heeze (N-Br)er erg veel in de hoge vitrage. Hier zag ik ze voor het eerst en las gisteren(29 okt.) een column van Mari de Bijl in het Eindhovens Dagblad over deze bladpootwants.

 • Het is inmiddels duidelijk dat de bladpootwants behoorlijk aan het oprukken is. Vanaf heden kunnen er geen reacties meer op dit onderwerp worden gegeven.
  Vergeet desondanks niet uw waarnemingen door te geven bij waarneming.nl