Rups van de Agaatvlinder

Agaatvlinderrups

Agaatvlinderrups

Volgens mij heeft deze rups van de agaatvlinder (Phlogophora meticulosa) zich een beetje vergist in de temperatuur. Verstijft van de kou zit het dier nu open en bloot op een takje van de clematis te wachten op betere tijden.
Het is niet te hopen voor hem dat een vogel andere plannen met hem heeft.

4 comments to Rups van de Agaatvlinder

 • Gientje

  Hallo Bert,
  Onze zoon (10 jaar) heeft een rups van de agaatvlinder in een pot gedaan en legt daar geregeld verse blaadjes in (die ook worden gegeten). Denk je dat de rups zich zal gaan verpoppen in de pot? Zo ja, weet je hoelang dat zou kunnen duren?

 • De agaatvlinder leeft ongeveer 6 weken als rups en zal daarna in de grond verpoppen. Zorg dus voor een laagje droge grond in het bakje waar de rups in kan kruipen. Bevochtig de grond af en toe met een plantenspuit.
  Een aantal weken tot maanden later zal de vlinder uitkomen. Plaats een takje oid. in het bakje waar de verse vlinder in kan klimmen om de vleugels op te pompen en te laten drogen.
  Bewaar het bakje niet binnen, maar in een koele schuur of zo.

 • Gientje

  Dank je voor de snelle reactie. We gaan vanmiddag het bakje helemaal in orde maken en dan maar afwachten.
  ps. Complimenten voor de site!

 • Marije

  Fijn dat we deze informatie op het web hebben gevonden. Onze dochter Marije heeft ook een rups in een mooie pot en is benieuwd of de rups een vlinder wordt. Wij houden jullie op de hoogte. Wij zijn benieuwd hoe het met de rups van Gientje afloopt.