Roodkopvuurkever

Roodkopvuurkever

Roodkopvuurkever

In ons land zijn er maar twee soorten vuurkevers bekend: de zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea) en de roodkopvuurkever (Pyrochroa serraticornis). Het enige verschil tussen deze twee is de kleur van de kop. Ze zijn met een lengte van 14 to 18 millimeter vrij fors.
De larven van deze kevers leven minimaal twee jaar onder vermolmde boomschors voordat ze gaan verpoppen, ze hebben dan een lengte bereikt van 3,5 centimeter. Na een maand komt de kever tevoorschijn.
De kevers leven maar een paar weken. De mannetjes sterven na het paren, de vrouwtjes nadat ze eitjes gelegd hebben onder rotte boomschors.

4 comments to Roodkopvuurkever

 • Een mooie site, ik heb er met plezier even rond gekeken.
  Groet Willem

 • Hartelijk merçi!

 • Akkelien

  Hoi Bert,
  Wij wonen in Tsjechië en hebben nu al een paar dagen achter elkaar een kevertje in huis gezien, wat erg veel lijkt of ws. de roodkopvuukever is. Ik heb het idee dat ze uit de lucht komen vallen, maar dat kan natuurlijk niet, maar we zien ze niet lopen, maar opeens liggen ze of lopen ze op ons bureau wat in de kamer staat waar ook de kachel en het hout staat. Mijn vraag is of ze schadelijk kunnen zijn in huis.
  Alvast bedankt voor het antwoord
  groetjes
  Akkelien
  http://www.papillonvakanties.nl

 • Beste Akkelien,
  Kevers kunnen vliegen, dus het is niet vreemd dat het lijkt alsof ze uit de lucht vallen. Verder heb ik absoluut geen verstand van eventuele schadelijke kevers in Tsjechie.

  Bert