Grauwe Veldwants

Grauwe veldwants

Grauwe veldwants

Zit ik net mijn foto’s te doorzoeken naar een nieuw onderwerp voor dit blog, stuit ik op een serie van de grauwe veldwants (Rhaphigaster nebulosa). Bij het zoeken naar meer informatie blijkt het te gaan om een niet alledaagse soort die tot nu toe alleen in het zuiden van Nederland voorkomt. Dat klopt precies, deze vond ik in Zuid-Limburg.
De soort bereikt een lengte van ongeveer 15 millimeter. De antennes zijn geringd met zwarte en gele markeringen, en de derde en de vijfde segmenten van de voelsprieten zijn gekleurd een helder geel. De wants leeft op verschillende houtige gewassen. Af en toe zuigt het op dode insecten.

29 comments to Grauwe Veldwants

 • Blom

  Hallo Bert, Wij wonen in Weert in een nieuwbouwhuis van 2 jaar oud en iedere week weer vinden we in ons huis een levende grauwe veldwants. Komt het vaker voor dat deze binnen zitten? Eigenlijk willen we er graag vanaf.We hebben geen idee waar ze vandaan komen en of dat ze hier ergens een nest hebben.
  Heb je een idee waar ze in huis kunnen zitten?
  Groeten, Leo.

 • Ik denk dat ze overwinteren in je huis. Ze doen echter geen kwaad en in het voorjaar zullen ze wel weer verdwenen zijn. Gun die beestjes ook een goed hotel…

 • Robin

  Ook bij ons in twente vinden we de afgelopen maanden regelmatig deze wants tegen, wisten eerst niet wat het was.
  Hoe komen die beestjes binnen ?
  Of hebben ze aan een kiertje bij raam of deur genoeg ?

 • Meestal bellen ze aan;-)

 • Piet

  Bert,

  Ik vind er elke dag een paar (half maart) . Hebben deze insecten een nest? Zijn ze gevaarlijk voor kinderen (op de slaapkamer)? Zitten ze in bepaalde soorten planten of bomen?
  Ik woon in Deurne (NB).

 • Waarschijnlijk hebben ze overwintert. Het zijn onschuldige (planten)sappenzuigers, dus geen vrees voor de kinderen. Ze hebben voor zover ik het weet geen nesten.

 • linda

  Ik had er net ook een binnen en heb er afgelopen winter ook al boven op zolder gevonden.Ik ben absoluut niet van de kevertjes etc.Ik dacht eerst dat ik boktor in huis had.Ja weet ik veel na wat speurwerk werdt ik hier gerust gesteld aangezien we een huis hebben van 1875 en ja dan wil er wel eens een beestje gaan vreten aan je hout.Ik heb em toch maar al buiten gezet.Zal wel ff zeggen dat hij in de garage mag blijven 😛 Ik woon ovrigens in Tegelen(Limburg)

 • Ik woon in een flat (6 hoog= bovenste verdieping) in zuid limburg. Afgelopen zomer had ik er op ’n dag wel ’n stuk of 8 binnen. En sindsdien kom ik er regelmatig eentje tegen. Waar ze vandaan komen weet ik niet. Het zou me niet verbazen als ze ergens in spouw of afvoerkanalen ofzo overwinteren. Ben blij dat ze niet schadelijk zijn, maar heel eerlijk vind ik ze in huis niet zo erg leuk.

 • Henriëtte

  Hallo Bert,

  wij wonen in het Land van maas en Waal (Boven-Leeuwen)
  Mijn man zat aan tafel en voelde iets kriebelen, schrok zich rot van het beestje 😀
  We zijn een bedrijfje begonnen met steigerhout meubelen, misschien dat het daar mee gekomen is?
  Ik heb het in elk geval buiten tussen de struiken gezet. Ben wel blij dat je deze site hebt, nu weet ik tenminste wat we binnen hebben gehad.

 • Jochem

  Wij hebben er vanmiddag nog één in de tuin zien zitten, maar dat ze alleen in het zuiden zitten klopt niet helemaal want ik woon zelf in winterswijk.. maar dat was ook de eerste die ik ooit gezien heb en ze zitten hier gelukkig niet binnen 😉

 • bram

  ze komen dus niet meer alleen in zuid limburg voor maar ook hier in de flevopolder

 • sjaak

  Ook noordelijker in de Achterhoek (Bronckhorst) zitten ze. En ook binnen. DE larven zitten op Venkel, Els en Braam.

 • roy

  Hier in Vorden (Bronckhorst) word ik ondertussen een beetje gek van het beestje… We vinden er bijna dagelijks wel 1 die op z’n rug ligt te spartelen. Nog nooit eentje doodgemaakt i.v.m. de geur die ze moeten achterlaten. Ik las zonet ergens dat ze veel in klimop leven/overwinteren. Zou wat mij betreft heel goed kunnen, want onze schutting en stuk huis was een muur van klimop, nu gelukkig niet meer. Hopen dat het helpt.

 • Wij wonen in oost Brabant en hebben sinds een maandje last
  Van deze wantssoorten.
  Volgens iedereen niks aan doen!!

 • Nathasja

  Nou ik heb er net ook een uit mijn kamer gezet maar hij kroop gewoon weer naar binnen hahaaa ik woon in Breda dus denk ik dat het beestje zich verspreid heeft

 • Leonie

  De volgende is vandaag in Oost Brabant gesignaleerd. Ze zitten op mijn werkzolder. Ik ben er afgelopen jaar en dit jaar 3 tegen gekomen.
  Ik vind dat ze een geweldig mooie tekening op de rug hebben. Ik kan er uren naar kijken.
  Zo zie je maar hoe mooi de natuur kan zijn.
  Overigens…ik laat ze ook gewoon leven. Ze doen me geen kwaad.

 • Diana

  Hier in Nistelrode (noordoost Brabant) in bedrijfspand zie ik ze al enkele maanden. Zojuist zat er kennelijk één op de dop van de colafles die ik op tafel had staan. Ik pakte de fles om de dop er af te draaien en ik voelde iets steken. Toen viel er een examplaar van dit wantsje op de vloer. Weet niet of ie mij getoken heeft of dat het schild zo “stekend” aanvoelde. Tot nu toe geen wondje te bekennen en ook geen huidreactie, dus ga er vanuit dat het niks ernstigs was. Maar weet nu wel wat voor beestje hier zit en dat ie geen kwaad kan 🙂

 • jos

  gezien in Marienheem Overijssel op de seringen

  van deze beestjes worden de struiken niet mooier van

 • Jos v

  Gezien in Veghel, buitenshuis.

 • Ingrid

  Aanwezig in Oosterhout nb

 • Jos

  Tot nu toe 3 gesignaleerd in Hoeven, N-Brb.

 • Claudia

  Al tientallen gezien in Drunen en een paar in Uden in de afgelopen week.

 • G Heemskerk-Otten

  Heb de afgelopen weken regelmatig deze wants gesignaleerd bij ons huis,
  vandaag zelfs 2. in Zuid – Oost Drenthe

 • Esther

  Hier in mill in noord Brabant zijn er zat en ze komen overal door naar binnen

 • De vries

  Ik had er een in de douch bah bah en woon in deventer

 • Susu

  De weg naar België hebben ze allesinds gevonden. Dagelijks vinden we er in de slaapkamer!

 • Ben Karman

  Vandaag aangetroffen in Arnhem flat 12 verdiepingen,alle verdiepingen zitten ze de flat grenst aan een park met loofbomen…

 • Arno

  Veel aangetroffen in Groenlo

 • Willy van Heukelom

  18/10/2018 aangetroffen in Gorinchem, Zuid-Holland