Ligusterpijlstaart Deel 16

Keutel van een volgroeide rups van de ligusterpijlstaart

Keutel van een volgroeide rups van de ligusterpijlstaart

… vervolg van deel 15.

Ik geef het je te doen, met een lichaamslengte van 80 millimeter een keutel draaien van 10 millimeter. Dat moet pijn doen! Voor de rups van de Ligusterpijlstaart (Sphinx ligustri) is dit dagelijks werk.

Wordt vervolgd

4 comments to Ligusterpijlstaart Deel 16

 • toen ik een Ligusterpijlstaart in mijn tuin aantrof was ik ook verrast door de enorme rups en zijn grappige drolletjes
  van bovenaf gezien net sterretjes
  ik heb toen zowel de rups als zijn drolletjes op de basisschool in alle klassen laten zien
  de kinderen vonden de rups monsterachtig groot,
  maar lagen in een deuk om zijn drolletjes šŸ™‚

 • ellis vissers

  Hallo, we hebben een rups van een ligusterpijlstaart gevonden en willen hem graag zien verpoppen. Wat geven we hem te eten en kunnen we hem binnen houden?
  Dankjewel,
  met vriendelijke groet,
  Ellis Vissers

 • Beste Ellis,
  Het opkweken van een ligusterpijlstaart is echt heel eenvoudig. Zorg er gewoon voor dat de rups voldoende verse liguster heeft om te eten.
  De rups verpopt in de grond, dus een paar cm droge tuinaarde op de bodem is een must. Als alles goed gaat komt volgend voorjaar de vlinder uit de pop. Houdt in de tussentijd de bak in een koele omgeving, dus buiten in een schuurtje of zo. Bevochtig de aarde eens per week met een plantenspuit, want buiten regent het ook wel eens, maar maak het niet te nat. Het is wel belangrijk dat er een stokje of zo op de grond staat waar de vlinder in kan klimmen als hij/zij uit de pop kruipt. De vleugels moeten namelijk de ruimte hebben om te kunnen drogen.

 • Doris

  Ik heb een Liguster-rups ontdekt in mijn olijfboom!!! Op m’n terras! Ik heb zelf geen ligusterstruik in mijn tuin. Er liggen ook keutels op de grond… ik dacht eerst dat het verdroogde druifjes waren van m’n druivelaar šŸ˜‚