Geparasiteerde Rups Deel 1

Eitjes van een parasiet op de kop van een rups.

Gisteren zag ik een rups van een spanner (gamma-uil, zie reactie) door de tuin wandelen. Bij nadere bestudering bleken op de kop van de rups een aantal kleine witte eitjes te zitten.
De rups is dus geparasiteerd, maar door welk insect? Ik besloot de rups in een potje te doen en af te wachten op wat er komen gaat.

Wordt vervolgd …

Larva with parasites.

6 comments to Geparasiteerde Rups Deel 1

 • Jeroen Voogd

  Is geen spanner maar Autographa gamma, de parasitoiden zijn eitjes van een sluipvlieg.

 • Sorry, maar het is wel degelijk een rups van een spanner!

 • Jeroen Voogd

  Nee hoor het is een rup van Autographa gamma, op de foto van deel twee (ingesponnen rups) zie je duidelijk het extra paar schijnpoten zitten dat kenmerkend is voor rupsen van de Plusiinae.

  Jeroen

 • Verdorie, ik geloof dat je gelijk hebt! Ik begrijp niet dat ik deze fout gemaakt heb want ik weet echt wel hoe de rups van een spanner er uit ziet.

 • Jeroen Voogd

  De koptekening is heel kenmerkend voor een vorm van de gamma-uilrups, de pop en manier van inspinnen ook. Ik ben echt zeker van de determinatie. Er is een sluipvlieg die heel specifiek parasiteert op rupsen van de Plusiinae, die sluipvlieg is aan de hand van haar pop te determineren omdat die lange opvallende “adembuizen” heeft. Desgewenst kan ik je daar de naam en plaatjes van mailen. Ik weet niet of dat de sluipvlieg is die jij hier ook hebt uitgekweekt (moet even de naam nazoeken).

 • Die plaatjes zou ik wel willen zien.