Recente reacties

Springstaart Entomobrya nivalis 2

Entomobrya nivalis met uitgeklapte staart

Entomobrya nivalis met uitgeklapte staart

… vervolg van gisteren.

De springstaarten ontlenen hun Nederlandse naam aan hun sprongorgaan (furcula). Dit is een soort staart die in rust onder het achterlichaam gevouwen is, maar bij verstoring los veert en het insect door de lucht laat schieten.
Om een en ander wat duidelijker te maken heb ik een dode Entomobrya nivalis van de zijkant gefotografeerd. De staart ligt nu naar achteren.
Bij het bestuderen van de foto’s viel me een vreemd uitsteeksel op onder het lichaam, tussen de achterste poten. Ik heb dit fenomeen voorgelegd aan een expert op het gebied van springstaarten. Dit is zijn antwoord:
“Het uitsteeksel is het kenmerk van de springstaarten, de ventrale tubus. De Collembola (orde van springstaarten) zijn naar deze tubus genoemd. Vroeger dacht men dat de dieren met deze buis zich aan de ondergrond konden vasthechten. Vandaar collem, wat verwijst naar lijm. De ventrale tubus is belangrijk bij de vochthuishouding. Dieren die behoren tot de Symphypleona (alle bolvormige soorten) kunnen de ventrale tubus uitstulpen (althans, de buizen er in), wat wellicht gebruikt wordt bij het oprichten van het lichaam na een sprong. Zeker is dit echter niet.”

Zo zie je maar, over zo’n klein beestje valt nog heel wat te vermelden.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.