Ligusterpijlstaart Deel 24 (Slot)

Lege pop van de ligusterpijlstaart

Lege pop van de ligusterpijlstaart

… vervolg van deel 23.

Nu is er toch echt een einde gekomen aan deze serie over de ligusterpijlstaart (Sphinx ligustri). De laatste vlinder is uitgevlogen. De laatste herinnering is de lege pop.

Wilt u alle bijdragen van ei tot pop nog eens doorlezen? Klik dan hier, via de ‘wordt vervolgd’ link kunt u daarna door alle delen bladeren.

19 comments to Ligusterpijlstaart Deel 24 (Slot)

 • Fee

  Wat een geweldig avontuur! we hebben net alle delen gelezen. U heeft een hele mooi website die wij gelijk even bookmarken.
  Wij kwamen hier terecht omdat we zojuist zelf een Ligusterpijlstaartrups haddden gevonden. We herkende hem omdat hij deze morgen op radio 1 werd besproken. Ik ben nu in twijfel of we de rups los moeten laten of een jaar gaan “verzorgen”. Hoe heeft U dit gedaan? zijn verse liguster blaadjes in een leeg aquarium voldoende of komt er veel meer bij kijken?
  Wij zouden het namelijk jammer vinden als de rups door ons toedoen zich niet tot vlinder kan ontpoppen.

  Met vriendelijke groet Fee en haar pappa.

 • Beste Fee,

  Leuk dat jullie mijn site zo waarderen.
  Het opkweken van een ligusterpijlstaart is echt heel eenvoudig. Zorg er gewoon voor dat de rups voldoende verse liguster heeft om te eten.
  De rups verpopt in de grond, dus een paar cm droge tuinaarde op de bodem is een must. Als alles goed gaat komt volgend voorjaar de vlinder uit de pop. Houdt in de tussentijd de bak in een koele omgeving, dus buiten in een schuurtje of zo. Bevochtig de aarde eens per week met een plantenspuit, want buiten regent het ook wel eens, maar maak het niet te nat. Het is wel belangrijk dat er een stokje of zo op de grond staat waar de vlinder in kan klimmen als hij/zij uit de pop kruipt. De vleugels moeten namelijk de ruimte hebben om te kunnen drogen.

 • Nora

  Dag Bert!
  Leuk dit allemaal te lezen, ik heb dit mooie verhaal enkele jaren geleden kunnen meemaken met Koninginnepages… het is echt fantastisch! Wij hebben uiteindelijk zo’n 30 vlinders kunnen loslaten (in 2 jaren).

 • anne

  beste bert ik heb 3 cocons in de tuin van mn zus in het onder gras gevonden ze waren namelijk bezig de tuin te verbouwen maar ik heb ze nu ongeveer 1 week misschien iets langer…
  maar ik denk dat 1 van de 3 helaas is overleden hij beweegt niet meer is pikzwart en kan ingedrukt worden..
  misschien weet jij raad ik wil ze namelijk ook eens volgen in hun levenscyclus en ze goed in de natuur weer vrijlaten.
  maar zou je mij kunnen melden of jij dat ook hebt gehad want op de foto met de lege cocon is het niet zo zichtbaar..:s
  alvast heel erg bedankt ..

  groetjes anne

 • Als de cocon bijna niets meer weegt, droog en zwart is, dan is de kans groot dat er geen leven meer in zit. Als je zelf de poppen wilt uitkweken kun je het volgende doen:
  Neem een doorzichtig bakje (afsluitbaar) en doe er een laagje aarde in. Leg de poppen op de aarde en zet het bakje bijvoorbeeld in een schuur of anders op een beschutte plaats (niet in de zon en niet binnen in huis). Maak om de paar dagen de grond met bijvoorbeeld een plantenspuit een heel klein beetje vochtig (buiten regent het ook wel eens).
  En nu maar afwachten. Afhankelijk van de soort kan dat een paar weken tot misschien zelfs wel een jaar duren. Vergeet niet een stokje of takje in de bak te zetten waar de pas uitgekomen vlinder in kan klimmen om de vleugels te kunnen laten opdrogen.
  Ik wens je veel succes.

 • anne

  is hij of zij dan niet dood anders kan ik u misschien een foto van de cocon(s) opsturen dan weet u misschien precies wat voor een soort vlinder het is

 • Aan de cocon kun je bijna nooit zien welke vlinder er uit zal komen. Je zult ze echt moeten uitkweken om dat te weten te komen.

 • anne

  beste meneer bert,

  ik heb u de foto’s gestuurd via info@bertpijs.nl

 • anne

  beste bert,
  door mijn cocons ben ik zo gefacineerd geraakt dat ik nog een paar rupsen bij heb gekocht van de hemelboom vlinder (samia cythia ricini).
  deze zijn heel makkelijk te houden..

  dit is de site waar ik het van krijg :http://www.ongewoonongewerveld.nl/overige-ongewervelden/vlinders/vlinders/

 • Beste Bert,
  Ik heb een rups van een konninginpage gevonden op een plek waar ze regelmatig maaien,ik heb hem thuis in een doorzichtig bakje zet, met een takje en eten de eerste twee dagen heeft hij goed gegeten nu zit hij op het takje en heeft een draad gemaakt, hoe moet ik verder met verzorgen zodat hij blijft leven, en waar moet ik hem neer zetten.
  alvast bedankt
  groetjes Tonnie

 • Beste Tonnie,
  Normaal verpopt de rups van de koninginnenpage zich in de kruidlaag, dus onderin de plant. Laat de bak op een koele plaats overwinteren, dus niet binnen en bevochtig de inhoud af en toe met een plantenspuit o.i.d.
  Succes.

 • Beste Bert,
  Ik heb aarde onderin het bakje gedaan, maar de rups heeft zichzelf vast gemaakt aan een takje die ik erin had gezet.
  Dus ik denk nu niet dat hij nog in de aarde zal kan kruipen, hij staat nu nog binnen, dus het beste is om hem in de schuur te zetten, geef het dan niet als er nog hele warme dagen gaan komen.

  groetjes Tonnie

 • Ik had me ernstig vergist wat betreft de verpopping. De rups hoort zich onderin de plant vast te maken en te verpoppen. Zorg gewoon dat de bak op een koele plaats de winter door komt, dus bijvoorbeeld in je schuur. Dat er nog wat warme dagen komen maakt niet uit.

 • wat een mooi verhaal zeg. Tijdens de hond uitlaten zag ik 2 van de Ligusterpijlstaart rupsen in de bosjes zitten. Eerst dacht ik dat het een grap was en dat iemand uit een warm land de rupsen hier had neergezet. Na thuiskomst ben ik direct gaan googlen en kwam ik hier terecht op jou site. Ik wist niet dat we zulke mooie beestjes hier in Nederland hebben, en zo dichtbij ook nog.
  De vlinder had ik mooier verwacht maar ziet er bijzonder uit

 • Sylvia

  Wij hebben vorige week een ligusterpijlstaart in onze sering in de tuin ontdekt. Nooit eerder zo’n grote rups gezien, dus meteen gegoogled. Erg leuk om dit hele verhaal te lezen. Kan het zijn dat ze hun poep wegschieten? Om de plant heen op de grond liggen een soort hoopjes, ik dacht van aarde, maar de grootte van keutels, lees ik nu. Morgen bij daglicht maar even nader inspecteren..

 • De keutels schuiven er gewoon uit hoor, wat dat betreft zijn het net mensen!

 • Margot

  Inmiddels heb ik het antwoord al gelezen tussen de reacties. Bedankt!

 • Tamara

  Beste Bert, wat leuk dat u dit mooie verhaal met ons allemaal deelt! Het is echt super interessant om te lezen!! Ik had er nog nooit van gehoord of gezien…maar ik denk dat wij net 5 liguster pijlstaart poppen hebben gevonden. Ik wist niet wat ik zag! Ze zaten niet in de grond, maar achter de boomschors van een hele grote hoge boom die we aan het kappen zijn. Toen mijn vriend de schors wegtrok zag hij de krioelende coconnen..hij “schrok” er zelf een beetje van want we hebben zoiets nog nooit gezien! 3 vielen de boom uit, en bewegen helaas niet meer(denkt u dat ze dan niet meer leven?) de andere 2 heb ik door Mn vriend, die dus terug de boom in moest van mij, in een potje laten doen.. die cocons “draaien” nog wel ik het rond. Maar ik lees eigenlijk nergens in uw verhaal dat ze krioelen als ze al zo bruin en verpopt zijn. Denkt u dat ze dan nog maar nét rups-af zijn? Bewegen ze daarom nog zo?
  Wat kan ik nu het beste doen met de krioelende coconnetjes? Alvast bedankt! Groetjes tamara

 • Ze ‘krioelen’ wel eens vaker als je er aan komt. Gewoon de raadgevingen volgen in de voorgaande berichten en de kans is groot dat je de vlinders gaat zien.