Bosbeekjuffer

Mannetje bosbeekjuffer.

In Nederland is de bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) door gebrek aan schone beekjes in aantal hard achteruit gegaan. Da’s jammer, want het is niet alleen een prachtig insect maar ook tekenend voor de waterkwaliteit in Nederland. Ze zijn hier alleen nog te vinden in Brabant, Limburg en de Achterhoek.
De mannetjes hebben een territorium langs de waterkant die ze verdedigen tegen andere mannetjes door ze de binnenkant van de vleugels te laten zien.
Aan de achterkant van zijn lichaam heeft het mannetje een donkerrode punt die ze aan de passerende vrouwtjes tonen en ze daarmee proberen te interesseren voor een paring. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes in drijvende waterplanten, waarbij ze er niet voor terugdeinst geheel onder water te verdwijnen. Het mannetje houdt daarbij de wacht op een uitkijkpost. Het duurt zeker twee jaar voordat de larve is ontwikkeld en er een nieuwe bosbeekjuffer uitsluipt.

8 comments to Bosbeekjuffer

 • Ben Dijkhuizen

  Bosbeekjuffer

  Ik woon in Leusden, vlakbij het valleikanaal, een kanaal dat meer weg heeft van een mooie beek, en zag hier op 4-8-2008 volop bosbeekjuffers.
  Ze vielen mij erg op, omdat ik eerst dacht dat het vlinders waren.

 • Het zijn prachtige juffers, ik zag ze eergisteren met tientallen langs de Beerze, in de Kampina. Leuk om hier te lezen wat dat laten zien van de binnenkant van de vleugels betekent, ik heb ze urenlang zitten observeren en zag ze veel dingen doen waarvan ik de precieze betekenis niet wist. Ook een paring gezien. Erg interessant allemaal. Na afloop was mijn broek doorweekt, je moet er wat voor over hebben.

 • Eva

  Ik woon in Harderwijk/ Wolderweid.
  Op zondagochtend een paar weken geleden,wandelde ik langs een stromend beekje en dacht vele blauwe vlinders te zien. Het bleken bosbeekjuffers te zijn,prachtig om te zien. En nu om over te lezen!

 • Mulder

  Vandaag in een beek in de omgeving van Dalfsen veel bosbeekjuffers gezien

 • leo motshagen

  Op een wandeling, gisteren, in de Drunense duinen, zag ik een bosbeekjuffer bij een langzaam stromende sloot/beek.
  Donkerblauwe vleugels, onder- en bovenkant. Rode punt niet gezien, afstand wat groot.
  Kan dat?

 • Bosbeekjuffers worden nu al gemeld op waarneming.nl, dus het zou kunnen dat je er ook een gezien hebt.

 • Michiel Nieuwstraten

  Voor de mensen die 10-tallen bosbeekjuffers denken te zien: bosbeekjuffers zijn zeldzaam. Een algemenere soort die er op lijkt is de weidebeekjuffer. Mannetjes daarvan hebben niet een geheel donkere vleugel, maar een donkere vlek erin. Zoals hier te zien : http://waarneming.nl/foto/view/167373

 • esther jonkheer

  Esther Jonkheer 16-8-2012
  bij ons was een bosbeekjuffer in de tuin . Wij hebben meerdere vijvers. Had er nog nooit een gezien! Wij wonen in Oost Souburg in Zeeland En het was geen weidebeekjuffer, vleugels waren geheel zwart!