Larve Bladwesp

Larve van een bladwesp

Larve van een bladwesp

Mijn schoonvader kwam van de week met een jampotje aan de deur. Er zaten drie rupsen in met wat blaadjes van de wederik waarop ze gevonden waren.
Bij nadere bestudering bleken het geen rupsen, maar larves van bladwespen (Symphyta).
Rupsen hebben naast drie paar gewone poten maximaal vijf paar schijnpoten. De larves in het potje hebben acht paar schijnpoten. Omdat ze zo op vlinderrupsen lijken worden deze larves van de bladwesp daarom ook wel bastaardrupsen genoemd.
Om welke soort het precies gaat zal wel altijd een raadsel blijven, er zijn wel duizend soorten in Europa. Ik heb ze in ieder geval op kweek staan, misschien komt er nog wat leuks uit.

12 comments to Larve Bladwesp

 • J.M. van der Bijl

  Interessant, weer iets geleerd, ik dacht dat ik deze week een vlinderrups gevonden had (hij was helemaal bruin maar ik had niets om hem in te doen) voordat ik thuis op het internet aan het zoeken ben geslagen vroeg ik me af of er zo vroeg in het jaar wel vlinderrupsen konden zijn.
  Waarschijnlijk is dit ook een larve van een bladwesp geweest.

 • Het zou best een rups van een vlinder geweest kunnen zijn. Die zijn er ook in dit jaargetijde.

 • lambertus Slatius

  Bert,

  Via vroege vogels kreeg ik dit antwoord van Jeanette

  Het zijn geen rupsen, maar bladwesplarven. Die zie je vaak aan randen van bladeren knagen, meestal een stel bij elkaar. Bij verstoring kunnen ze hun lijfje helemaal naar achteren terugslaan zodat er een soort S-vorm ontstaat.
  Het belangrijkste verschil met rupsen is dat een bladwesplarve na de drie paar echte poten aan het borststuk en één achterlijfsegment zonder potenpaar, een onafgebroken rij buikpoten heeft. Bij rupsen ontbreken buikpoten op het eerste én het tweede achterlijfsegment, daarna volgen maximaal vier paar buikpoten en vervolgens weer een aantal segmenten zonder poten.

 • Hallo Bert,
  vandaag op jouw blog antwoord gevonden, want: vanmorgen op mijn wederikplanten vele grijze rupsen en na enig zoeken op vlinderne.nl bleek: geen rupsen, want veel te veel buikpoten. Via plaatje larve bladwesp kwam ik op jouw site en vond daar ook de juiste waardplant.
  Ik heb een stuk wederik met larven in een bakje gezet, afwachten wat voor bladwesp er uit komt.

  groet, Loes

 • Loes

  hallo Bert
  ik heb ze ook gevonden op mijn wederik planten. VIa vlindernet.nl kwam ik er achter dat het larven van bladwespen waren en via een plaatje kwam ik op jouw blog.
  ik heb ze ook “op kweek” staan.
  Loes

 • Herman Berkhoudt

  Ik fotografeerde dezelfde bladwesp-larve vandaag terwijl hij at van de bloemen van de Grote wederik (Lysimachia vulgaris).

  Groet, Herman

 • Herman Berkhoudt

  Ik ben er uit geen Nederlandse naam, maar Google eens op Monostegia abdominalis. Dan vind je ook de volwassen bladwesp.

 • Bedankt Herman, het lijkt er op dat je gelijk hebt.

 • erica

  Hallo, mijn wederik is helemaal aangevreten door deze rupsen. wat kan ik er het best aan doen ?

 • Sorry, maar met het bestrijden van insecten houd ik me niet bezig.

 • Yildiz

  Hoe kwam het eindresultaat eruit te zien?
  2e jaar in mn framboze struik.
  Gr

 • Halo Bert,

  Ik heb een grote wederik in mijn tuin en had er vorig jaar veel van deze larven in, die de plant nagenoeg kaal hebben gevreten. Nu een foto van de wesp gemakt het is de Monostegia abdominalis. Helaas kan ik de foto hier niet bijvoegen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>